Comunicat de la Plataforma Aturem la Guerra

Escrito por Centre Delàs el . Publicado en Conflictes i guerres

IRAQ: DEU ANYS DE GUERRA I D'OCUPACIÓ PROU IMPUNITAT !

Avui fa deu anys de l'inici de l'invasió de l'Iraq per part dels Estats Units i els seus aliats, entre ells l'Estat espanyol. També aquests dies es compleixen deu anys de les grans mobilitzacions a Catalunya contra aquella guerra. Arreu es feien actes per denunciar la política de l'administració Bush i la implicació del govern d'Aznar. El protagonisme de l a gent va ser molt important i s'ha demostrat que teníem raó.

La invasió i ocupació ha suposat la mort de més d'un milió i mig d'iraquians i ha provocat cinc milions de desplaçats. Al llarg d'aquesta dècada, s'han comès crims de guerra i crims contra la
humanitat. Per exemple, atacs deliberats contra la població civil i ús d'armament prohibit per
les convencions internacionals; armes químiques, fòsfor blanc, agent taronja i urani empobrit.

La destrucció del país ha anat acompanyada d'un procés polític sectari i corrupte, sota una constitució imposada pels Estats Units, la qual cosa viola la Convenció de Ginebra, que estableix que el país ocupant no pot modificar el règim polític establert. Avui, a l'Iraq tots els serveis públics estan destruïts i es produeix una violació sistemàtica dels Drets Humans: judicis sense les mínimes garanties processals, manca de drets dels detinguts, tortura dels presos polítics, abusos sexuals, violacions, execucions (65 persones l'any 2012). L'ONU ha demanat una moratòria de la pena de mort.Malgrat la retirada ‘oficial’ de les forces d'ocupació el desembre de 2011, la presència dels EUA es manté a través d'assessors civils i militars i de mercenaris amb funcions de seguretat i vigilància. La ingerència dels EUA domina la política, l'economia i els aparells de seguretat de l'Iraq.

En aquest context, s'han reactivat les protestes ciutadanes a l'Iraq que, des del 25 de desembre de 2012, han inundat diàriament i de manera pacífica places i espais públics en diversos punts del país, malgrat la manipulació mediàtica del govern, les amenaces, les detencions i els assassinats selectius dels membres del moviment ciutadà.

Per tot això,

Demanem la retirada de totes les forces d'ocupació militars i paramilitars presents a l'Iraq i
que siguin derogats tots els acords, les estructures polítiques i les lleis imposades sota l'ocupació.

Exigim el respecte als drets humans de la població iraquiana, l'alliberament immediat de tots
els detinguts sense càrrecs ni judici; la fi de les detencions arbitràries i l'abolició de la pena de mort.

L'OMS ha d'analitzar els efectes tant de l'urani empobrit com d'altres armes prohibides utilitzades contra la població iraquiana. Els EUA i els altres països que van envair i ocupar l'Iraq han d'assumir els costos de l'eliminació de la munició, de la neteja de les zones contaminades i de compensació dels danys a les víctimes.

Cal augmentar els esforços de la comunitat internacional per a la reconstrucció de l'Iraq. Cal exigir a tots els països participants en l'ocupació de l'Iraq, la reconstrucció de la infraestructura iraquiana, la compensació moral i econòmica a la població civil, i la restitució, als refugiats que retornin al país, dels béns que els han estat arrabassats.

Reclamem justícia pels crims contra la humanitat comesos a l'Iraq i demanem que els responsables de l'agressió retin comptes davant la justícia internacional. Exigim a la Cort Penal Internacional que compleixi amb la seva obligació legal d'investigar, jutjar i sentenciar a tots i cadascun dels responsables -individuals o col·lectius- dels crims de guerra que des de 2003 s'han comès a l'Iraq.

Aquest conflicte ha generat milions de iraquians refugiats i desplaçats. La situació actual no garanteix les condicions d'estabilitat i seguretat de retorn. Mentrestant, la comunitat internacional ha de prendre les accions pertinents per protegir la dignitat i els drets dels
refugiats i desplaçats.

El futur de l'Iraq ha de recaure en mans del poble. Reclamem eleccions lliures sense cap
ingerència exterior. Manifestem la solidaritat amb el poble iraquià, afirmem el seu dret a
determinar el seu propi futur. Donem suport a la revolta ciutadana i a les seves legítimes
reivindicacions.