Observatorio sobre desarme, comercio de armas, conflictos armados y cultura de paz
joomla templates top joomla templates template joomla

La seguridad no es neutral

Escrito por Jordi Calvo el . Publicado en Seguretat i defensa

Jordi Calvo - 5 d'abril de 2019

Este artículo está extraído de la presentación de Jordi Calvo a la AEPF’s International Conference on Universal Protection and Labour en Katmandú (Nepal) el 5 de abril de 2019.

Sin lugar a dudas hoy en día estamos experimentando en todo el mundo un proceso de militarización nuevo, amplio y profundo. El gasto militar aumenta cada año, la exportación de armas muestra un crecimiento constante, la industria militar sigue ampliándose y cada vez mas países son capaces de fabricar armas. La inversión en armamento es muy lucrativa, subvenciones públicas y créditos para I+D de nuevas armas han sido impulsados recientemente; organizaciones militares como la OTAN están orgullosas de su legado y presionan a sus Estados miembro a dedicar el 2% del PIB para gasto militar; migraciones y fronteras están mas militarizadas que nunca – solo en Europa hay 1.000 km de muros -, también la ayuda humanitaria incorpora lógicas militares. Todo ello se sitúa en un proceso de privatización generalizado, donde el sector de  seguridad no es excepción, como prueba que las tradicionales industrias de armas ofrecen también productos y servicios. Todo es susceptible de ser militarizado en el momento en que se convierte en un asunto de seguridad.

Militarismo y ecofascismo

Escrito por Pere Ortega el . Publicado en Seguretat i defensa

Artículo de Pere Ortega aparecido en Miestras Tato nº 178 de abril de 2019.

Aixecant murs: desconnexions humanes en una Europa Fortalesa

Escrito por Ainhoa Ruiz Benedicto i Dani Aranda el . Publicado en Seguretat i defensa

Ainhoa Ruiz Benedicto i Dani Aranda - Article publicat a la revista Comein de la UOC - 19/12/2018

És a la frontera on es mostra la nostra obertura física, social i política al món. Quan la gestió s'endureix, militaritza i privatitza acaba tenint un impacte cognitiu en el si de la societat: la militarització progressiva d'aquest punt de trobada que són les fronteres, ens acaba ensenyant que l'altre, el que ve de fora, és una persona estranya davant la qual no queda més opció que defensar-se. Això ens retrotreu al model de fortalesa medieval, on calia defensar-se dels bàrbars, per a això s'aixecava una muralla, i tot allò no desitjat per al sistema intern quedava fora d'ella. En aquest context parlar d'Europa Fortalesa no només és pertinent, sinó també necessari i urgent, volem viure emmurallats?

China, futura potencia militar mundial

Escrito por Tica Font el . Publicado en Seguretat i defensa

Tica Font, investigadora del Centre Delàs, analiza la emergente potencia de China en el ámbito militar y las posibles tensiones que esto ocasionará en la geopolítica.

"L’extrema dreta podria tenir accés a les dades biomètriques de 218 milions de persones", Chris Jones, investigador d'Statewatch

Escrito por Nora Miralles el . Publicado en Seguretat i defensa

Nora Miralles - Article publicat al número 452 de la Directa - 17/04/2018

Chris Jones (Essex, 1985) és investigador en polítiques públiques, migracions, militarisme i seguretat al Regne Unit i a la Unió Europea i membre des de 2010 d’Statewatch, una organització sense ànim de lucre que fa recerca crítica en drets i llibertats civils, privacitat, justícia i assumptes interns a Europa. Ha publicat recentment l’informe “Les forces del mercat. L’auge del complex industrial de la seguretat de la UE”, així com diversos documents sobre interoperabilitat i riscos de les noves bases de dades biomètriques a Europa.

Qui es lucra amb la informació biomètrica dels nostres cossos?

Escrito por Nora Miralles el . Publicado en Seguretat i defensa

Nora Miralles - Article publicat al número 452 de la Directa - 17/04/2018

Empreses amb seu a Barcelona, Esplugues de Llobregat, València o Palma reben subvencions europees per desenvolupar sistemes de control basats en dades personals, empremtes dactilars i ADN, principalment destinats a la població migrant o refugiada

El mercat de la tecnologia biomètrica mourà més de 32.730 milions de dòlars l’any 2022, segons calcula l’informe “Mercat de Sistemes de Biometria per a la Identificació. Previsió Global per al 2022”. És clar, doncs, que més enllà que pugui ser una resposta eficaç a les amenaces actuals o no, la biometria és un negoci d’allò més prolífic.

La frontera és ara al cos: biometria i control a la Unió Europea

Escrito por Nora Miralles el . Publicado en Seguretat i defensa

Nora Miralles - Article publicat al número 452 de la Directa - 17/04/2018

Les institucions comunitàries preveuen crear un sistema de control integrat d’empremtes dactilars, trets facials, informació genètica i dades personals centrat en persones refugiades i migrants, però que es podrà ampliar al conjunt de ciutadans europeus

La biometria és tot allò que converteix el teu cos en el teu passaport. O, com la defineix el Reglament general europeu de protecció de dades (GDPR), adoptat l’any 2016, la informació biomètrica són les dades personals que resulten de processar trets físics, fisiològics o de comportament d’una persona per aconseguir-ne una identificació única i fiable.

La nova política nuclear de Trump: una amenaça global

Escrito por Xavier Bohigas i Teresa de Fortuny el . Publicado en Seguretat i defensa

Teresa de Fortuny i Xavier Bohigas - Diari Ara - 05/03/2018

L’ampliació de l’arsenal nuclear dels EUA pot desencadenar una nova cursa armamentista nuclear

El 2 de febrer l’administració Trump va publicar la nova Nuclear Posture Review (NPR), en què descriu tant el paper que assigna a les armes nuclears en la seva política de seguretat com l’armament necessari per a aquesta política. El document anuncia noves armes nuclears i l’ampliació dels escenaris en què els EUA podrien utilitzar el seu arsenal nuclear. S’amplia el rol de les armes nuclears per respondre a “atacs estratègics no nuclears”.

Colabora con:

sipri

Es miembro de:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Dirección: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Tel: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org