Quin món després d’Hiroshima?

  2 desembre, 2015
 Lloc: Casa de la Cultura, Carrer de Castellví, 8, 08173 Sant Cugat del Vallès, Barcelona
 Organitza: Centre Delàs d'Estudis per la Pau, en col·laboració amb International Peace Bureau i Gensuikyo
 Tipus d'esdeveniment:

Quin món després d’Hiroshima? Acte commemoratiu del 70 aniversari de la bomba atòmica per la prohibició i abolició de les armes nuclears.

5 d’octubre de 2015, Casa de la Cultura de Sant Cugat del Vallès

Hibakusha, en japonès, és la paraula amb la qual s’anomena els supervivents de les bombes atòmiques, llançades a Hiroshima i Nagasaki el 1945. Setanta anys després de la major tragèdia nuclear que ha conegut la humanitat, l’arsenal nuclear mundial s’estima en 17.000 bombes, capaç d’acabar, varies vegades, amb tota la vida de la Terra.

Amb el fi de conscienciar la població sobre e lperill que continuen representant les bombes atòmiques, els Hibakusha es dediquen a transmetre les seves histories, lluitant així per la construcció d’un món just, pacífic i sense armes nuclears.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en col·laboració amb el International Peace Bureau i Gensuikyo té l’honor d’organitzar, en presència d’uns supervivents d’Hiroshima, un acte commemoratiu del 70è aniversari del llançament de la bomba nuclear, fent així una crida pel desarmament nuclear i la pau. Com a activitat organitzada dins del marc de la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), l’objectiu de l’acte és el de sensibilitzar la opinió pública i les institucions polítiques sobre el perill que representen les armes nuclears per a la humanitat, i per a forçar un posicionament clar per un tractat de prohibició de les armes nuclears.

5 d’octubre de 2015 • Sant Cugat
19:00 hores • Casa de la cultura, sala polivalent • Carrer Castellví 8

Programa

Presentació

  • Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau
  • Susanna Pellicer, tinent d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Ajuntament de Sant Cugat
  • Josep Mayoral i Antigas, alcalde de Granollers, membre i vicepresident de la organizació Mayors For Peace
  • Yayoi Tsuchida, assistent de la secretaria general i càrrec internacional de la organizació Gensuikyo

Conferència

  • Masashi Ieshima, supervivent d’Hiroshima, membre de Toyuka (Federació d’asociacions de supervivents de la bomba atòmica en Tokyo)
  • Kuniko Kimura, supervivent d’Hiroshima, membre de Kunikos (Asociació de supervivents de la bomba atòmica en Chiba) i assistent de la Secretaria General de Gensuikyo
  • Teresa de Fortuny, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, coautora del llibre “Risc i amenaces de l’arsenal nuclear”
CARTEL Hibakusha definitivo

Descarrega el cartell de l’acte ¿Quin món després d’Hiroshima?

Informació sobre el tour Hibakusha Europa 2015

Descarrega el cartell del Tour Hibakusha Europa 2015

Biografies dels Hibakusha

  • Masashi Ieshima
SONY DSC

Masashi va nèixer el 1942 a Hiroshima. En el moment del bombardeig, Masashi tenia tres anys i estava jugant dins a casa seu, a uns 1,8 kilòmetres del centre de l’explosió. Com a supervivent de la bomba d’Hiroshima, Masashi va decidir unir-se a Toyukai (Federació d’associacions de supervivents de la bomba atòmica a Tokyo) per lluitar a favor de l’abolició i la prohibició de les armes nuclears. Actualment es dedica a compartir la seva experiència amb les generacions més joves.

Kuniko Kimura

Kuniko va nèixer el 1940 i és una supervivent d’Hiroshima. Tenia 5 anys quan va ser llançada la bomba nuclear sobre la seva ciutat. Per sort, ella es trobava a uns 1,7 kilòmetres del epicentre i va poder sobreviure a l’atac nuclear. En 2005, Kuniko es va unir a l’associació de supervivents de la bomba atòmica en Chiba (prop de Tokyo) i des de llavors utilitza la seva experiència com activista per a l’abolició i la prohibició de les armes nuclears. Dedica la seva vida a explicar la seva experiència a la gent de la seva comunitat, a Japó i a l’estranger, i treballa com a assistent de la secretaria general de la associació Gensuikyo.


Per a conèixer més sobre el perill de les armes nuclears

  • Campanya internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN)

El Centre Delàs participa en la Campanya internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN). Aquesta campanya global pretén mobilitzar a la gent de tots els països per a que exigeixin als seus governants donar suport i iniciar les negociacions per a l’elaboració d’un tractat de prohibició de les armes nuclears. A Espanya, el Centre Delàs impulsa la iniciativa a partir d’activitats de sensibilització sobre l’enorme perill que representen les armes nuclears per a la humanitat.

Llibre publicat per l’editorial Icaria que, en el context de la revisió del TNP, recopila de manera profunda els perills constants derivats de la mera existència de les armes nuclears: l’enorme numero d’accidents registrats, la possibilitat del inici d’un conflicte nuclear a causa d’un error humà o tècnic i les probes sobre el terreny d’aquesta tipologia d’armament.

Autors: Xavier Bohigas i Teresa de Fortuny

Llengua: Castellà

Més informació